Priroda nam je dala primitivni alat na tijelu kako bismo mogli grebati, štipati, precizno hvatati manje predmete itd. Osim toga, nokti štite naše vrhove prstiju od ozljeda. Medicinski gledano, one su poput kose – poseban oblik kože. Njihov vidljivi dio naziva se ploča nokta, debljine je oko pola milimetra i sastoji se od 100 do 150 slojeva orožnjavih stanica. Nokti na nožnim prstima vrlo su slične strukture.

Skriveno našim očima, ispod utora nokta, stvaraju se nove stanice (vidi sliku) koje guraju prethodno formirane u smjeru vrhova prstiju. U međuvremenu stanice odumiru i pritom stvaraju sve tvrđi keratin (keratin). Posljednje žive stanice nalaze se u području svijetle, polumjesečeve zone nokta, tzv. lunula. Inače, nokat se najvećim dijelom sastoji od mrtvog, tvrdog, rožnatog tkiva. Nokti na nogama rastu oko jedan milimetar mjesečno, dok nokti na rukama tu duljinu dostignu za tjedan dana.

VIDLJIV RAST: Nove stanice kože stvaraju se u ležištu nokta. Protežu se okomito prema gore, dok se stvrdnjavaju i tvore donji sloj ploče nokta. Srednji i gornji sloj klizi po njemu, do iznad vrha prsta. Kutikule se također sastoje od orožnjavih stanica kože.

NEVIDLJIV RAST: U pregibu ispod utora nokta, nove stanice kože nastaju iz bazalnih stanica. Treba im prostor i potiskuju svoje “prethodnike”, tj. prethodno formirane stanice u smjeru vrha prsta. U međuvremenu stanice odumiru i stvrdnjavaju te nastaje dvoslojna ploča nokta.

ŠTO OTKRIVAJU NOKTI NA PRSTIMA?

Tipične promjene i mogući razlozi:

  • Nokti govore o zdravstvenom stanju.
  • HORIZONTALNE PROTEZE na noktu predstavljaju najčešće neravnomjerno razdvajanje keratiniziranih stanica. U velikoj mjeri upućuju na ljuskave lišajeve i praćeni su gubitkom dlake u obliku pečata.
  • BIJELE MRLJE često nastaju uslijed udaraca i oštećenja ploče nokta, ali i tijekom kozmetičkih zahvata na kožici nokta.
  • PROMJENA BOJE boje nokta uzrokovana je kemikalijama ili lijekovima. Ako nokti ne rastu, obratite se liječniku.
  • KRATKI NOKTI upućuju prvenstveno na čest kontakt s vodom, lakom za nokte ili odstranjivačem laka za nokte, a ponekad i na nedostatak određenih vitamina.
  • NOKTI KAO SATNO STAKLO: Sve završne spojnice na prstu koje nose nokat, kao i sami nokti, okruglo su prošireni u svim smjerovima (konveksni – ispupčeni).Ova pojava je često uzrokovana bolešću, pa svakako treba obratite se liječniku!
  • UZDUŽNI ŽLJEBOVI često se javljaju u starijoj dobi i bezopasni su. Poprečne brazde koje se ne povećavaju ukazuju na infekcije i trovanja. Trebali biste posjetiti liječnika!

Photo by engin akyurt on Unsplash