Festival zdravlja

Od osnutka našeg Centra sanjamo o tome da se rad i utjecaj našeg malog Centra za savjetovanje proširi i da na zdrave promjene potaknemo još više građana naše Pule. Srce nam je puno jer smo veliki korak u ostvarenju tog sna učinili smo prošlog vikenda (od 31. svibnja do 2. lipnja) kada se u novootvorenom poduzetničkom centru COOWORKING PULA održao naš prvi Festival zdravlja.

Cilj ovog festivala bio je nastavak promicanja važnosti cjelovitog zdravlja kao jedne od glavnih vrijednosti našeg Centra.

Kako smo to učinili?

Akcija za dan nepušenja

Festival je počeo u prijepodnevnim satima petka akcijom na Pulskoj tržnici povodom svjetskog dana nepušenja gdje smo i promovirali naš Festival. Naš tim je mjerio kapacitet pluća, krvni tlak, i razinu šećera u krvi, uz savjete liječnika dr. sc. Dragana Ivanova i dr. sc. Zlatka Pavlovića.

Građani su primili različite besplatne materijale, jedan od kojih je časopis Život i zdravlje koji slavi 100 godina postojanja, a čiju je distribuciju predvodio njegov urednik Miroslav Đidara.

Tokom jutarnje akcije je oko 200 žitelja Pule posjetilo naš prostor.

Čast i zadovoljstvo nam je bilo posjetiti i Pulski HRT gdje su dr. sc. Ivanov i dr. sc. Lidija Godina, voditeljica Centra za savjetovanje i pastor Miroslav Lorencin imali priliku u gotovo 45-minutnoj emisiji podijeliti informacije o uslugama savjetovališta kao i o Festivalu zdravlja.

Festival zdravlja Pula 2024: Akcija za dan nepušenja, gradska tržnica  Festival zdravlja Pula 2024: Akcija za dan nepušenja, gradska tržnica

Što jesti i kada ne jesti za zdraviji um i tijelo?

Središte Festivala su bile prezentacije gostiju govornika koji su sa svojim znanjem, toplinom i neposrednošću oduševili između 60 i 100 prisutnih.

Plenarni govornik ja je bio stručnjak i profesor dr. sc. Ivanov koji je kao rezultat dugotrajnog liječničkog iskustva kao i iskustva korištenja zdrave, biljne prehrane i njegovog terapijskog protokola probudio zanimanje svih prisutnih na promjenu načina ishrane koja ima moć regenerirati naša tijela kao i naš um.

Naglasio je da „mnogo puta, kako bismo preživeli, moramo započeti proces promjene i regeneracije“. S fokusom na post ili autofagiju, dr Ivanov je naglasio kako poboljšanje načina života, pored upliva na naše fizičko zdravlje ima direktni učinak na rad našeg mozga. Zaključio je da „mozak utječe na naše ponašanje ali i naše ponašanje utječe na rad mozga.“

Pored dobro primljenih predavanja dr. Ivanov je spremno razgovarao sa pojedincima koji su tražili savijete o individualnim zdravstvenim problemima.

Festival zdravlja Pula 2024 Festival zdravlja Pula 2024: glavni govornik dr. med. Dragan Ivanov

Ritam posta i saveznici u prevenciji raka

Nutricionistica Željka Kunuš-Ajum je iz svog bogatog iskustva obradila dvije aktualne teme.

Fokus prve je bio na različita pravila za različite spolove kod primjenjivanja autofagije. Bilo je interesantno zapaziti kako svi prisutni zainteresirano pratili poruke vezane za učinak hormona kako na žene tako i na muškarce.

Razgovor o čimbenicima kod antikancerogene prehrane je izazvao slično zanimanje. Toplina govornice i gotovo enciklopedijsko teoretsko kao i praktičnog znanje, oduševili su sve prisutne što je potaknulo molbe za njen povratak u Pulu tokom nekog novog događaja.

Festival zdravlja Pula 2024: Željka Kunoš-Anjum, mag. nutr.  Festival zdravlja Pula 2024: Vlado Havran, mag. kult.

Koraci prema slobodnijem i sretnijem životu

Sa svojim znanjem i izvrsnom retorikom, motivacijski govornik i pastor Vlado Havran je upotpunio holistički pristup Festivalu zdravlja. Prezentacije koje su znalački obradile formulu za sretan život i kao i fenomen slobodne volje dale su odgovore na neka ključna životna pitanja dok su i isto vrijeme potakle prisutne na razmišljanje.

Citat od Helen Keler koji je gospodin Havran podijelio s prisutnima, naglasio je jednu od ključnih misli ne samo njegovih prezentacija, već i cijelog Festivala. „Mnogi imaju pogrešnu ideju o tome šta čini pravu sreću. Ona se ne postiže udovoljavanjem samome sebi nego kroz posvećenost uzvišenom cilju.” I upravo važnost tog uzvišenog cilja je bila zajednička svim govornicama koji su u svojim prezentacijama skretali pažnju prisutnih na Stvoritelja i njegovu ulogu u našim životima.

Festival zdravlja Pula 2024: Tim Centra za savjetovanje Festival zdravlja Pula 2024: Veganska zakuska

Atmosfera koja je bila upotpunjena sa zdravim zakuskama tokom sva tri dana je bila karakterizirana druženjem, stvaranju novih prijateljstava, toplinom i sa odlukama na promjene.

Naša želja je da Festival zdravlja i slični događaji zaista postanu tradicija koju ćemo njegovati kako u našem Centru, tako i u našem gradu.

Dr.sc. Lidija Godina, MA Socijalnog rada

Voditeljica Centra za savjetovanje Helping hand – Ruka Podrške

Hvala volonterima!

Od srca želimo zahvaliti svim našim volonterima—ekipi koja je pripremala predivne veganske zakuske i često i kroz otvorena vrata iz hodnika slušala predavanja dok su dekorirali naše zalogajčiće, vrijednim snimateljima, osobama koje su na vratima izražavali dobrodošlicu, svima onima koji su sudjelovali u zdravstvenoj akciji na tržnici u petak i svim ostalim pomagačima. Bez naših dragih volontera ovaj san se ne bi ostvario.